27 Aralık 2016 Salı

Manisa - Akhisar Yemekleri

MANİSA'NIN İNCİSİ VE TÜRKİYE'DE ZEYTİN ÜRETİMİNİN KALBİ 
AKHİSAR



LOKMA (ZEYTİNYAĞINDA KIZARMIŞ VE SUSAMLI)


AKHİSAR AŞURESİ (SUSAMLI VE BOL MEYVELİ)


ZEYTİNYAĞI TESİSİ


ZEYTİNYAĞI TESİSİ


MEŞHUR AKHİSAR GAZOZU "DÖRT MEVSİM"



AKHİSAR SURASI (AĞIR ATEŞTE PİŞMİŞ KUZU TANDIR)


AKHİSAR KATMERİ


İLK HASAT ZEYTİN




       ZEYTİNYAĞIYLA KIZARTILMIŞ SUSAMLI LOKMA(TUZLU)    


                                             
OTLU GÖZLEME 


TAHİNLİ ÇİKOLATALI SULTAN SARMASI


TANDIRDA KUZU ETİYLE BERABER PİŞMİŞ PİRİNÇ PİLAVI









Akhisar, küçük ve şirin bir ege kasabası. Hem de kelimenin tam anlamıyla öyle. Henüz turizm ve rant girmemiş, halkı içten, kendine has bir ruhu olan... Ben bu geziden önce zeytin üretiminin bu kadar ciddi boyutlarda olduğunu bilmezdim. Balıkesir ve Bursa gibi şehirlerdeki birçok zeytin ve zeytinyağı üreticisi zeytinin çoğunu buradan temin edermiş. Gezdiğim tesislerde inanılmaz zeytinler tattım. Bunlar bölgeye has olan "domat" ve "uslu" zeytinleri. Hele o domat zeytininden sıkılan zeytinyağının asidi ve kokusunu anlatamam!

Yolunuz düşerse eğer bölgenin zeytin ve zeytinyağlarını tatmanızı öneririm! Ama bunları geçip yemeklerden konuşalım. Davetli olarak katıldığımız etkinlik boyunca dışarıda bir yerde yemek yemedim malesef. O sebeple çarşıdan pazardan mekanlar anlatmak yerine, genel yemek kültüründen bahsedeceğim. Fakat yine de söylemek gerekirse ki herkes biliyor, Köfteci Ramiz'in ilk şubesini görebilirsiniz. Bunların dışında şenlik alanında gözleme yapan teyzelerin çarşıda mekanları varmış. Bir tane gözleme ve Akhisar katmercisi olduğundan kime sorsanız gösterir.

Akhisar Surası en az 8 saat kısık ateşte ve tandırda pişen kuzu etine deniyor. İçerisinde ise yağsız pirinç pilavı var. Çiğden konan pirinç yediğiniz anda çok yağlı geliyor fakat sadece etin kendi yağıyla piştiğinden mideyi rahatsız etmiyor. Manisa'da zaten genel olarak kuzu çevirme ve kuzu etinden yapılan yemekler meşhur. Asıl lezzetli olan ise doğal ortamda ve kısık ateşte pişiyor olması.

Akhisar katmeri ise, bol yağlı bir hamurun açılması ve arasına çırpılmış yumurta ve maydanoz koyulmasıyla yapılan, bol zeytinyağında sacda pişirilen bir lezzet. 

Akhisar'da yediğim lokma ise hayatımda yediklerimden en iyisiydi! Çünkü müthiş kalitede bir zeytinyağında pişirilmiş, çıtır çıtır ve susamlı. İnanılmaz hafifti. 

Gözleme tamamen bildiğimiz usul, hemen hemen her köyde olan haliyle, tazecik el açması yufka arasında beyaz peynir ve maydanozlu. Fakat tahmin edersiniz ki İstanbul'da lezzetli ve taze şeylere ulaşmak sahiden zor olduğundan, orada her şey çılgınca lezzetli geliyor!

Tahinli çikolatalı sarma ise bölgedeki bir girişimcinin Bursa'dan bir üreticiyle olan işbirliği sonucu keşfedilmiş inanılmaz bir lezzet. Taptazeydi, tahin ve çikolatanın bir aradaki hafifliği, üzerinde yine taze susamın kıtırlığı... Bu ürün yeni üretilmeye başlandığından ben oradayken henüz satışı yoktu. Şimdi ne durumdadır bilemiyorum.

Bunların dışında yediğim aşurede dahi susam vardı. Bol kuru meyveli ve portakallıydı. Portakal tadı çok hoşuma gitti. 

Bölgede üretim yapan "ÜRETİCİ" marka bir peynirciden tatlı lor (1 kg), taze peynir(2 kg), tulum peyniri (1 kg) aldım ve hepsine 35 tl ödedim. Tahmin edersiniz ki İstanbul'da bu fiyata almak epey zor. Bu fiyata aldığınız şeylerin kalitesi ise tartışılır. Gerçekten lezzetini de önerebileceğim bir marka. İnternetten ürünlere bakarak telefonla sipariş edip deneyebilirsiniz. Normalde taze peynir çiğ sütten yapıldığı için hastalık taşıma ihtimali çok yüksek olabilirken, bu firma pastörize sütten yapmakta. 
Tatlı loru ise gerçekten çok beğendim. Bunun yanında tattığım tereyağı da çok lezzetliydi.

İLETİŞİM İÇİN;

http://www.uretici.com.tr/

Asıl güzel olan şey, yeni bir şehirde, heyecanla farklı lezzetleri tadabilmek, tanıyabilmek, onları yaşamlarının merkezinde tutan insanlarla sohbet edebilmek. Bir kültürün en önemli parçası, kalabalıkları bir masa etrafında toplayan lokal lezzetlerdir. Bir şehre gittiğinizde oradaki insanların yaşantısına karışmış yemekleri tatmayı unutmayın. Orayı ve o insanları tanımanın en iyi yoludur. 

Davet için Akhisar Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'na çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder